
Karališkieji lietuviški barščiai su rūkytais karkomis ir kukuliais
Kaip gimė šis receptas?
Pasiruoškite karališkam banketui su šiais prabangiais lietuviškais barščiais! 👑 Klasikinį barščių receptą pakelsime į naujas aukštumas, ilgai troškindami aromatingas rūkytas kiaulienos karkas ir pridedami švelnius, pikantiškus kukulius iš maltos mėsos. Ši sodri, ryški sriuba – širdį džiuginantis šedevras, puikiai tinkantis ištaigingiems pietums, po kurių visi jausis tikrai karališkai. Tai saldžių, žemiškų burokėlių, švelnių daržovių ir dūmo skonio simfonija, susijungianti viename didingame puode.

Ko mums reikia?
- 🍖 1 kg rūkytų kiaulienos karkų
- 🥩 500g kiaulienos ir jautienos faršo
- 🧅 1 didelis svogūnas, smulkintas
- 🥕 2 vidutinės morkos, tarkuotos
- 🥔 3 vidutiniai bulvės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais
- 💜 3 vidutiniai burokėliai, nulupti ir tarkuoti
- 🥬 400g baltagūžio kopūsto, smulkinto
- 🧄 3 skiltelės česnako, smulkinto
- 🥫 3 valg. š. pomidorų pastos
- 💧 3 litrai vandens arba jautienos sultinio
- 🌿 1 arb. š. džiovintų lauro lapų
- 🧂 0.5 arb. š. juodųjų pipirų grūdelių
- 🧂 Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
- 🫒 2 valg. š. augalinio aliejaus
- 🥛 200g grietinės, patiekimui
- 🌿 Šviežių krapų arba petražolių, papuošimui
Kaip pagaminti? Lengva! 🚀
- Kruopščiai nuplaukite rūkytas kiaulienos karkas. Dėkite jas į didelį puodą su 3 litrais vandens arba sultinio, lauro lapais ir pipirų grūdeliais. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite 1.5–2 valandas, arba kol mėsa suminkštės ir lengvai atsiskirs nuo kaulo. Nugriebkite putas, jei atsiranda.
- Kol karkos verda, paruoškite kukulius. Maltą mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Suformuokite mažus, kąsnio dydžio kukulius (apie 2-3 cm skersmens).
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite 1 valg. š. augalinio aliejaus ant vidutinės-stiprios ugnies. Partijomis apskrudinkite kukulius iki auksinės spalvos iš visų pusių. Atidėkite į šalį.
- Kai karkos iškeps, atsargiai išimkite jas iš puodo ir atidėkite šiek tiek atvėsti. Sultinį perkoškite per smulkų sietelį į kitą puodą, išmesdami lauro lapus ir pipirų grūdelius.
- Nuo karkų nuimkite mėsą, išmesdami odą, kaulus ar riebalų perteklių. Mėsą atidėkite į šalį.
- Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte kukulius, įkaitinkite likusį 1 valg. š. augalinio aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės, apie 5 minutes. Sudėkite tarkuotas morkas ir toliau kepkite dar 5-7 minutes, kol suminkštės.
- Įmaišykite tarkuotus burokėlius ir pomidorų pastą kartu su daržovėmis. Kepkite 5-7 minutes, retkarčiais pamaišydami, kol burokėliai pradės minkštėti ir gilės spalva.
- Į perkoštą sultinį sudėkite supjaustytas bulves ir užvirkite. Virkite 10 minučių.
- Į puodą su bulvėmis sudėkite keptų daržovių mišinį ir smulkintus kopūstus. Toliau virkite dar 10-15 minučių, arba kol visos daržovės suminkštės.
- Į barščius įmaišykite apskrudintus kukulius, smulkintą karkos mėsą ir smulkintą česnaką. Virkite dar 5-10 minučių, kad susimaišytų skoniai ir kukuliai būtų visiškai išvirę.
- Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite skonį druska ir pipirais. Norėdami daugiau rūgštumo, galite įpilti šlakelį acto ar citrinos sulčių.
- Karštus barščius supilstykite į dubenėlius. Patiekite su gausiu grietinės šaukštu ir pabarstykite šviežiais krapais ar petražolėmis.
Patarimai 🎭
- Kad sultinys būtų dar sodresnis, rūkytas karkas prieš virinimą galite šiek tiek paskrudinti.
- Burokėlius visada dėkite į pabaigą arba švelniai troškinkite, kad išsaugotumėte jų ryškią spalvą.
- Kepdami kukulius, neperpildykite keptuvės; jei reikia, kepkite per kelis kartus, kad gerai apskrustų.
- Rūgštumą reguliuokite įpildami šlakelį acto ar citrinos sulčių, pagal savo skonį.
- Patiekite karštus su šaukštu šviežios grietinės ir pabarstykite šviežiais krapais ar petražolėmis.
O kaip su pinigais? 💸
EUR 25.00